
CONSTRUCTIEF ONTWERP
Een goed constructief ontwerp is als een eerste steenlegging, het vormt de basis van elk bouwwerk. Wij verzorgen constructief advies, geheel afgestemd op het programma van eisen. Hierbij staan de wensen van de opdrachtgever centraal. Er wordt gestart met een globale verkenning van de constructieve mogelijkheden. In deze fase worden grove ontwerpberekeningen gemaakt. De gehele analyse resulteert in een schetsontwerp van de constructie welke input vormt voor uitwerking van de architect als opmaat naar een definitief bouwkundig ontwerp. Op basis van dit definitief ontwerp worden door ons definitieve berekeningen en tekeningen gemaakt voor bouwaanvraag. Wanneer het project in de werk- of uitvoeringsfase komt, wordt de stap gezet naar het uitvoeringsontwerp, waarbij de constructie tot in detail uitgewerkt wordt. Eventuele kleine aanpassingen of alternatieven kunnen in deze fase tevens worden verwerkt. Betrokken bouwleveranciers maken gebruik van het uitvoeringsontwerp. Wij controleren de stukken van de leveranciers zodat de correcte constructieve uitgangspunten zijn gehanteerd. Wanneer ook de stukken van de leveranciers definitief zijn, kunnen de bouwwerkzaamheden worden gestart. Ook de tijdens de bouwfase staan wij klaar voor eventueel advies bij de vragen. Tevens kunnen door ons bouwplaatsbezoeken worden uitgevoerd voor controles of ter ondersteuning.
STATISCHE BEREKENING
Op basis van een statische berekening alleen kan niet gebouw worden. De wirwar van getalletjes is voor iemand anders als een constructeur vaak moeilijk te begrijpen, maar biedt daarnaast geen concreet handvat of instructie voor de bouwwerkzaamheden. De berekening is noodzakelijk om inzicht te verkrijgen in het krachtenspel in de constructie op globaal of lokaal niveau. De rekenresultaten uit de statische berekening worden verwerkt in constructietekening. De berekening vormt tevens een toetsingsdocument welke ter verantwoording kan worden overlegd (bijvoorbeeld bij gemeente). Er zijn meerdere soorten berekeningen, te noemen valt o.a.:
- ontwerpberekening
- berekening tbv calculatie of kostenraming
- berekening tbv bouwaanvraag
- berekening tbv uitvoeringsfase
- detail- of wapeningberekening
- controleberekening (bijv. van een bestaande constructie)
- berekening van staalverbindingen
- berekening voor tijdelijke- of montagewerkzaamheden
Het kan voorkomen dat er alleen om een ontwerpberekening gevraagd wordt, bijvoorbeeld voor onderzoek naar constructieve mogelijkheden. Een andere keer is er behoefte aan alleen een wapeningberekening voor bijvoorbeeld bij een aanpassing van een fundering. Fransen Constructie Advies heeft de expertise in huis om boven genoemde berekeningen voor diverse facetten van en fasen in het bouwproces aan te kunnen bieden.


TEKENINGEN
Goed en helder tekenwerk is onmisbaar voor het bouwproces. Door het uitwisselen en delen van digitale tekeningen en modellen met betrokken bouwpartners worden overnamefouten tot een minimum beperkt. De investering in tekenenwerk wordt ruimschoots terugverdiend op lagere faalkosten tijdens de bouw. Wij werken met verschillende digitale tekenpaketten in zowel 2d als 3d. Met behulp van Revit kunnen wij 3d BIM modellen maken. Dit zijn complete modellen met alle benodigde informatie voor de realisatie van uw project. Met een 3d model is de constructie beter inzichtelijk, u kunt zelfs virtueel door heen wandelen. In een vroeg stadium kan worden getoetst of bijvoorbeeld installaties en constructie onderling geen conflict leveren. Vanuit het 3d model kan snel 2d tekeningen als plattegronden, doorsneden, gevels en aanzichten worden gegenereerd.
STAALDETAILS
Fransen Constructie Advies maakt ook staaldetailberekeningen. Bij de berekening van een staaldetail worden de verbindingen van alle aansluitende staven in één knoop geanalyseerd. Staaldetails kunnen erg bewerkelijk en complex zijn en elke handeling kost de staalbouwer geld. Een goed doordacht, efficiënt ingericht detail waar het repetitie effect groot is, kan veel geld besparen. Onze kosten zijn daarmee als snel terugverdiend. Met behulp van uitgebreide software kan de inrichting ten aanzien van staalkwaliteit, boutzwaartes, schotten en versterkingen, plaat- en lasdiktes worden geoptimaliseerd.
